Tweede peilgebied Westergouwe-II in gebruik

7 maart 2025

Vanaf 3 maart jl. is het tweede peilgebied (Westergouwe-II) gedeeltelijk in gebruik genomen. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft het beheer van dit deel van het watersysteem overgenomen.

Drie peilgebieden
In Westergouwe speelt waterbeheer een cruciale rol. Daarom maakt de wijk gebruik van een trapsgewijs watersysteem met drie afzonderlijke peilgebieden. De waterstanden in deze peilgebieden zijn flexibel. Dit helpt om het waterbeheer optimaal aan te passen aan de omstandigheden. De verschillende peilgebieden zijn robuust genoeg om het regenwater op te vangen en gecontroleerd af te voeren.

Tweede peilgebied
De tijdelijke opvang van overtollig regenwater zal nu meer in het tweede peilgebied plaatsvinden dan voorheen. In de toekomst zal dit peilgebied verder worden uitgebreid met Westergouwe-III, Westergouwe-III.B en Westergouwe-IV West, die eveneens onder dit deel van het watersysteem zullen vallen. Het watersysteem is zo ontworpen dat bij hevige regenval de waterstand in het tweede peilgebied tot 60 centimeter omhoog kan komen. Zoals de regels voor Westergouwe voorschrijven houdt deze stijging het water tijdelijk vast in Westergouwe en vermindert zo de afvoer van water naar de rest van de Zuidplaspolder op het moment dat de gemalen van het hoogheemraadschap toch al hard moeten pompen.

Eindsituatie
In de uiteindelijke situatie zullen er peilstuwen aanwezig zijn die het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zal benutten om de waterpeilen in Westergouwe te beheren en de afstroming richting de Zuidplaspolder te reguleren. Omdat de definitieve peilstuwen nog niet gerealiseerd kunnen worden vanwege de fasering van Westergouwe, is er gekozen voor een tijdelijke knijpconstructie. Deze constructie is gerealiseerd aan de westzijde van de Albert Heijn in de bestaande dam met overstort. Deze knijpconstructie bestaat uit een combinatie van een bedienbare afsluiter en een geknepen afvoer en is zodanig ontworpen dat de maximale peilstijging van 60 cm vaker zal optreden bij hevige of langdurige regenval. Er zijn meerdere noodoverstorten gerealiseerd om te waarborgen dat het water niet hoger kan stijgen dan 60 cm. Indien deze situatie met hoge waterstanden te lang aanhoudt, zal het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de bedienbare afsluiter gebruiken om de waterstand versneld te verlagen.

Vragen?
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard of met het Projectbureau Westergouwe.

< NIEUWS