Samen genieten begint in Westergouwe

Na Alphen aan den Rijn, Capelle aan den IJssel en Rotterdam Nesselande wonen Karin en René sinds het voorjaar van 2021 in Westergouwe II. Dat dit stel zo vaak is verhuisd, heeft niets te maken met de huizen of wijken waar ze woonden. René houdt ervan om huizen op te bouwen en helemaal naar hun eigen zin en wens te maken. Ze waren ook eigenlijk helemaal niet op zoek naar een nieuwe woning, totdat ze tijdens een bezoek aan hun dochter in Westergouwe I even langs de Albert Heijn aan de Burgemeester van Dijkesingel gingen. Het promotionele team dat daar stond, prees met veel enthousiasme de vrije kavels in Westergouwe II aan en René was om.

Waarom wonen in Westergouwe?
“Ik heb een beetje een tic. Eens in de zoveel tijd vind ik het tijd om te verhuizen. Ik ben altijd op zoek naar verandering en houd er niet van als iets routine wordt. Dan ga ik op zoek naar iets nieuws. Daardoor zijn we al vaak verhuisd. Maar ik had altijd nog de wens om een huis zelf te bouwen. En dan bedoel ik niet echt bouwen, maar dat je zelf beslissingen kunt nemen en het huis helemaal naar je eigen zin kunt laten bouwen. De mogelijkheid om hier in de wijk een vrije kavel te bemachtigen maakte die droom waar,” vertelt René. “Ik was in eerste instantie minder enthousiast om weer te verhuizen,” vult Karin aan. “Maar onze zoons en dochter wonen ook hier in de buurt. Dat vinden we heel belangrijk, dat we in de buurt van de kinderen wonen.”

Het bouwproces, hoe verliep dat?
“We zijn in het aankoopproces ontzettend goed begeleid door het projectteam Westergouwe. Verder hebben we het huis zelf samengesteld op basis van prefab opties in overleg met de bouwer,” licht René toe. “Bij Groothuisbouw was het mogelijk om door de verschillende modelwoningen heen te lopen. Daardoor kreeg je meteen een heel goed beeld van wat er allemaal mogelijk was. Dat was echt geweldig!” valt Karin bij. Het vrolijke stel vertelt dat ze ervoor hebben gekozen hun woning in te richten zodat ze hier oud kunnen worden. Karin is namelijk niet meer van plan om hierna nog een keer te verhuizen. “De bouw van de woning verliep goed en ook in de wijk zien we dat dit project wordt uitgevoerd met oog voor de mensen die er komen wonen. Dat schept nu al een prettige sfeer en geeft ons goede hoop voor de toekomst.” René en Karin hopen dat Westergouwe II zich ontwikkelt als een wijk waar de bewoners trots zijn op de wijk waar ze in wonen.

Saamhorigheid en eigenheid
“Een van de andere redenen dat we hier zijn komen wonen, is het feit dat het nieuwbouw is. Iedereen is hier nieuw en moet elkaar nog leren kennen. Dat geeft meteen de basis voor saamhorigheid,” vertelt Karin. Op dit moment wordt er nog volop gebouwd in de wijk. “Je kunt het nog niet zo goed zeggen, maar we hopen vooral dat de wijk een grote diversiteit in woningen krijgt. Geen grote blokken met dezelfde huizen, maar afwisseling. Dat geeft eigenheid,” vindt Karin. René voegt daaraan toe: “Ik heb heel veel verwachtingen van de wijk. Alles is nu nog flink in opbouw, dat betekent dat er veel werkzaamheden plaatsvinden. Van de ochtend tot de avond zijn hier mensen druk bezig. Maar wat je echt nu al ziet, zijn de mooie plannen van de gemeente en het projectbureau. Bijvoorbeeld het park en we hopen dat er voldoende ruimte wordt gecreëerd voor lokale winkeliers en andere voorzieningen.”

Hoe bevalt Gouda?
Westergouwe ligt op slechts 10 minuten fietsen van het centrum. Karin bezoekt het stadscentrum van Gouda dan ook regelmatig. “Het is ontzettend gezellig. Veel leuke winkeltjes en het Marktplein is een leuke plek om wat te drinken of te eten. Heerlijk vind ik het, om de stad te ontdekken.” Gouda was voor het stel niet onbekend: “Onze dochter woont hier al een aantal jaar en we kwamen al regelmatig in De Goudse Schouwburg. Dat is een prachtig theater. De stad doet mij een beetje denken aan Amsterdam, met haar grachtjes en pandjes. Het is absoluut een leuke stad om te wonen,” sluit René af.

Karin en René kochten een kavel in Westergouwe II en waren één van de eersten die hun woning in de wijk betrokken. Zij bouwden hun eigen huis in samenspraak met het projectbureau Westergouwe en Groothuisbouw. Hun woning voldoet aan alle duurzame wensen voor de toekomst.