Ons gezin blijft graag in deze prachtige buurt wonen

Saliha vond haar weg vanuit Hilversum naar Westergouwe. Samen met haar man en drie zoons woont ze met veel plezier in een vrije sector huurwoning op de Melkbocht in Westergouwe 2.. Dit fijne huis, de groene omgeving van Westergouwe én de combinatie met de centrale ligging maakt dat het gezin graag in de prachtige buurt blijft wonen.

Hoelang wonen jullie al in Westergouwe?
“Vijf jaar geleden verhuisden wij als één van de eerste bewoners naar onze woning op Eiland I in Westergouwe,” vertelt Saliha. Het gezin was meteen weg van het huis en woonde er met veel plezier zo’n vier jaar. Totdat de tuin en schuur aan de krappe kant werden. “Onze jongens houden ervan om buiten te spelen en op een gegeven moment was er simpelweg geen ruimte meer om alle skelters, ballen en andere spullen op te bergen,” lacht Saliha. Het werd daarom tijd voor een nieuwe plek in Westergouwe. Het gezin schreef zich in voor een nieuw koophuis in de buurt, maar eindigde helaas op de tweede plek op de inschrijvingslijst. “We besloten daarom een vrije sector woning op de Melkbocht in Westergouwe 2 te huren en dat bevalt ons eigenlijk enorm goed. We hebben ontzettend leuke buren en kijken uit op het groen, wat rust geeft.” Ondanks deze fijne plek, is het nog steeds de wens van de familie om een eigen huis te bouwen in de buurt.

Waar hebben jullie hiervoor gewoond?
“Zelf kom ik uit Hilversum en ben destijds naar Gouda verhuisd, voor mijn man,” vertelt Saliha. “Op deze plek werden ook onze drie zoons geboren, waarna we op zoek gingen naar een nieuw huis. Maar zo vlak na de kredietcrisis, was het heel erg lastig om een leuke woning te vinden.” Het gezin besloot daarom ook buiten het centrum van Gouda te kijken.

Wat sprak je aan in de plannen voor de wijk?
“Westergouwe biedt zoveel mogelijkheden, Een ruim aanbod aan woningen en zoveel opties om door te stromen naar een ander huis. Je kunt hier huren, kopen en zelfs je eigen huis bouwen.” Ook het feit dat alle woningen nieuw zijn, vonden Saliha en haar man een fijne bijkomstigheid. “We houden allebei niet van klussen en hebben er naast een fulltimebaan en drie kinderen gewoon geen tijd voor. Dat de huizen hier af zijn en aangepast op de nieuwste ontwikkelingen in de techniek, was voor ons heel aantrekkelijk,” vertelt ze. Zo was de woning al voorzien van zonnepanelen, waardoor het gezin kosten bespaart op het energieverbruik.

Kun je iets vertellen over de mensen en de sfeer in de wijk?
“De sfeer in de wijk is fijn. De ruime opzet van de wijk en de GroenBlauwe zone waar je de schaapjes in de wei voorbij ziet lopen, geven een rustgevend gevoel,” vertelt Saliha. Daarnaast zijn het de buurtbewoners die volgens haar het verschil maken. “Iedereen doet hier leuk en gezellig naar elkaar. Toen wij hier als één van de eerste bewoners kwamen wonen, waren er nog niet veel kinderen. In de afgelopen jaren is dat enorm veranderd. De jonge stellen zijn jonge gezinnen geworden en dat merk je ook op het schoolplein. We zeggen elkaar allemaal gedag.” Wat dat betreft groeit de buurt met elkaar mee.
Buiten de jonge gezinnen om is er volgens Saliha meer variatie in de samenstellingen van de huishoudens: “Zowel jongeren als de wat oudere mensen zijn gevestigd in de woonwijk. Alhoewel de jongeren vaak de hort op gaan en richting de stad trekken en de ouderen zich vaak wat dichter bij huis bevinden. Zo maken zij bijvoorbeeld meer gebruik van de faciliteiten, die door het buurtteam worden aangeboden.”

Hoe verwacht je dat Westergouwe zich in de komende jaren zal ontwikkelen?
“De bouw van een winkelcentrum en vernieuwing van het schoolgebouw staan op de planning. Daar kijken wij naar uit. Tegelijkertijd zien we ook dat er wat vertraging zit in de bouw van de wijk. Dat zie je natuurlijk wel vaker bij grote bouwprojecten.” Saliha ziet de mogelijkheden van Westergouwe en wacht vol spanning op het moment dat zij van hun huurwoning naar een nieuw te bouwen koopwoning kunnen doorstromen. “Gelukkig is er voldoende ondersteuning vanuit het projectbureau. Er zijn informatiebijeenkomsten en we ontvangen regelmatig mailingen over de ontwikkelingen.”

Wat is jouw favoriete plek in de wijk?
“De mooiste plek in Westergouwe vind je in de GroenBlauwe zone van de wijk. In dit prachtige gebied maak ik graag mijn hardlooprondje van zeven en een halve kilometer.” Het rondje van Saliha loopt over de dijk richting Moordrecht om alle eilanden van Westergouwe heen en:“heeft dezelfde vorm als Nederland, maar dan zonder Limburg”. “Tijdens de route loop ik langs de schaapjes, loeiende koeien en kom ik zo nu en dan een jonge boer tegen die de weg verspert tijdens het binnenhalen van zijn koeien. Soms maak ik een gezellig praatje met hem,” vertelt ze enthousiast. Volgens Saliha zit het ‘m in deze kleine, maar fijne dingen van de wijk.

Heb je een tip voor toekomstige bewoners van Westergouwe?
“Probeer contact te leggen met anderen door een rondje in de wijk te lopen. Gluren is niet nodig, je kan gerust een praatje maken met de mensen op straat of de buren die in de tuin aan het werk zijn. Iedereen is erg open en verwelkomt je graag,” vertelt Saliha. Door een gesprek aan te knopen, leer je volgens haar niet alleen de buurtbewoners, maar ook de wijk kennen. Een andere tip is om de evenementen, die in de buurt worden georganiseerd te bezoeken. “De evenementen trekken veel wandelaars uit de omgeving. Het perfecte moment om omwonenden te leren kennen. Ga vooral een keer langs, want het is absoluut de moeite waard!”

Saliha en haar man hebben samen met hun drie kinderen de wijk zien opbloeien. Ze waarderen de mogelijkheden die Westergouwe te bieden heeft. Voor de toekomst hopen zij een kavel te kopen in de wijk en hun eigen huis te bouwen.