Lekker buitenspelen begint in Westergouwe

Chantal en Kevin hebben een jong gezin met twee kinderen, Justin (7) en Vajèn (3). Drie jaar geleden verhuisden zij vanuit Rotterdam naar Gouda. Inmiddels zijn ze helemaal gewend aan het wonen in de nieuwbouwwijk Westergouwe en missen zij het stadse leven niet meer.

Hoe zijn jullie in Westergouwe komen wonen?
“We woonden in Rotterdam en wilden graag meer ruimte. Met een jong gezin heb je behoefte aan meer groen in de omgeving. We wilden graag een plek waar de kinderen makkelijker buiten konden spelen dan in de stad. In eerste instantie zochten we een woning in de regio van Rotterdam, maar daar waren op dat moment geen leuke nieuwbouwprojecten of het was ver buiten ons budget.” Het was de moeder van Chantal die haar attendeerde op een advertentie voor het project Westergouwe. “Het project sprak ons aan, maar we hebben wel even getwijfeld. Totdat een vriendin tegen mij zei: ‘Eigenlijk is het gek dat je de plek waar een huis staat belangrijker vindt dan het huis waar je in gaat wonen.’ Dat zette ons aan het denken en toen zijn we ons toch gaan verdiepen in de plannen hier in Gouda.”

Wat sprak jullie het meest aan in de plannen?
“Dat alles en iedereen nieuw is hier. Dat er als het ware een dorp naast de stad Gouda ontstaat en dat we daar met z’n allen als nieuwe bewoners starten. Omdat iedereen opnieuw begint, sta je ervoor open om kennis met elkaar te maken. Er wonen hier veel jonge gezinnen en dat verbindt. Een goed voorbeeld daarvan is de wijkvereniging, een ontzettend leuk initiatief dat activiteiten zoals Halloween, Sinterklaas, sportdagen en een kleedjesmarkt organiseert. Je ziet dat de mensen elkaar opzoeken en dat er heel veel gezinnen meedoen aan deze activiteiten.”

En na drie jaar: bevalt het?
“Ja het bevalt zeker! Gouda heeft een prima centrum waar je leuk kunt winkelen. Zowel met de auto als met de fiets ben je er in tien minuten. Zomers zit je heerlijk op de terrassen aan het marktplein en er is een bioscoop. Dat is ook altijd een goed uitje met de kinderen.” Behalve dat de stad Chantal en Kevin bevalt, biedt de wijk ook precies dat waar ze naar op zoek waren. “Er is een superleuke speeltuin bij het Schoklandplantsoen. Mijn oudste kan er al zelf op de fiets naartoe en speelt daar met vriendjes of voetbalt op het veldje ernaast. Ook de jongste kan zich daar prima vermaken en als het mooi weer is, zit het er helemaal vol met andere ouders. Heel gezellig! Willen we de natuur in, dan lopen we tussen de schaapjes door het dijkje op naar de natuurspeeltuin.”

Biedt de wijk voldoende faciliteiten voor een jong gezin?
“De wijk is na drie jaar natuurlijk nog niet ‘volwassen’, er is nog veel in aanbouw. Wat mij betreft mogen er wel wat meer winkeltjes komen. Maar wat je ziet is dat bijvoorbeeld de school zich razendsnel ontwikkelt. Toen onze kinderen op de school kwamen, was het nog een beetje een kneuterig ‘schooltje’, inmiddels is het een echte school en krijgen de kinderen er na iedere vakantie nieuwe klasgenootjes bij. Dat vinden ze fantastisch! Ook zijn er verschillende sportclubs in de buurt en biedt het water rondom het eiland heel veel mogelijkheden voor watersporters. De bereikbaarheid van de wijk is prima, met de auto ben je overal zo. Al denk ik wel dat het voor veel mensen prettig zou zijn als er een treinstation komt. Dat ontsluit de wijk net iets meer en maakt dat mensen de auto vaker kunnen laten staan.”

Chantal en Kevin wonen in Westergouwe I en waarderen het dorpse karakter van de stadse wijk. De buurtbarbecue, WhatsApp groepen en de gemoedelijke sfeer in de wijk zorgen ervoor dat zij zich na het drukke stadse leven in Rotterdam nu echt thuis voelen in de Goudse buitenwijk.