Genieten van ons pensioen begint in Westergouwe

Jan en Petra zijn echte levensgenieters en vieren na jarenlang hard werken hun pensioen. Zij hebben hun woonhuis in de wijk Bloemendaal (aan de andere kant van Gouda) ingeruild voor één van de prachtige appartementen in de Wieringenhof in het 1e deelgebied van Westergouwe. Ze hebben een druk sociaal leven.

Waarom zijn jullie naar Westergouwe verhuisd?
Jan lacht: “We zijn echt op het appartement gevallen. Niet speciaal op de wijk of de plek.” “Destijds woonden we in Bloemendaal, aan de andere kant van de stad,” valt Petra haar man bij. “Daar hebben we 36 jaar met veel plezier gewoond, maar we vonden de wijk langzaam achteruitgaan. We waren bijna toe aan ons pensioen en vroegen onszelf af of we daar oud wilden worden. Het antwoord was ‘nee’. Dus toen hebben we een makelaar opdracht gegeven een mooi appartement voor ons te zoeken.” “Dit was niet het eerste appartement dat we hebben bekeken”, vertelt Jan. “We hebben ook een bezichtiging gehad bij het Uiverplein. Een prachtig uitzicht hebben die appartementen! Maar het balkon was veel te klein. Al zoekende kwam Petra een impressiefoto van deze appartementen in de Goudse Post tegen. Toen dachten we meteen: dat is wel iets waar we zouden willen wonen.”

En de werkelijkheid maakte de verwachtingen helemaal waar?
“Ja absoluut. Maar dat is echt het totaalplaatje. Niet alleen het formaat van het balkon!” grapt Jan. “We hebben aan drie kanten ramen in ons appartement en een prachtig uitzicht. Omdat er aan de zuidoostkant van het gebouw niet meer gebouwd gaat worden, weten we ook dat er aan dat uitzicht niet zo heel veel meer gaat veranderen.” “Dat vrije zicht over de natuur en het water trok ons heel erg,” vertelt Petra. “We zijn altijd gericht geweest op water. Niet dat we ontzettende watersporters zijn, maar het geeft een gevoel van vrijheid en het gevoel dat je connectie hebt met de natuur. Die ruimte vinden we prettig, daar hebben wij behoefte aan.”

Zijn het water en de ruimte kenmerkend voor Westergouwe?
“De wijk is ontworpen met drie eilanden, dus water speelt hier in de wijk een grote rol. Het eerste eiland is al helemaal klaar en we hopen echt van harte dat de plannen voor de andere eilanden worden uitgevoerd zoals getekend.” Petra vult aan: “We zijn een beetje bezorgd dat er grote blokkendozen worden neergezet en dat het toch een eenheidswijk wordt. Mensen hebben ruimte en groen nodig om zich happy te voelen en we hopen echt dat ze daar rekening mee houden.” “Dat klopt, maar als je kijkt naar Eiland I en de kadewoningen die daar staan, dan zijn die prachtig geworden. Echte eyecatchers!” sluit Jan enthousiast af.

Wat valt jullie op aan wonen in Westergouwe?
“Iets dat opvalt en heel frappant is: dat de mensen elkaar groeten op straat. In de stad is dat al jaren niet meer zo, maar hier zien we dat weer wel. Als we met vrienden gaan wandelen dan valt het hen zelfs op dat iedereen die we tegenkomen even ‘hoi’ of ‘hallo’ zegt. Dat versterkt het gevoel dat mensen hier met plezier wonen. Het is een jonge wijk met veel jonge gezinnen.” Hoorbaar glimlachend zegt Petra: “Hartstikke gezellig vinden we dat. Al die gezinnen met kindertjes die we dan tegenkomen. Je merkt ook dat de mensen hier een beetje op elkaar letten en de tijd nemen een praatje te maken. Er heerst een fijne sfeer.”

Hier gaat het dus wel lukken om te genieten van jullie pensioen?
“Jazeker!” beaamt Petra. “We wonen hier heerlijk. In een prachtig appartement, met een geweldig uitzicht in een fijne wijk. Niet al te ver van het centrum van de stad. Gouda heeft een leuke binnenstad met leuke winkels en steeds meer gezellige terrassen.” “Vroeger had je hier nauwelijks terrasjes. Toen zaten er maar een paar restaurantjes en een Chinees. Daar kreeg je het eten mee in een leeg sperziebonen blik!” haalt Jan herinneringen op. “Inderdaad!” beaamt Petra. “Maar dat is nu echt wel heel anders. Er zijn ontzettend veel leuke restaurantjes bijgekomen de laatste jaren. En vanuit Westergouwe ben je daar zo.”