Feestelijke start bouw Het Carré van Westergouwe

27 maart 2023

Duurzame, betaalbare woningen ontwikkelen met hoogwaardige architectuur. Dat is waar BPD | Bouwfonds gebiedsontwikkeling zich hard voor maakt. Met succes, want BPD werd via een tender door de gemeente Gouda geselecteerd om 75 woningen in Westergouwe te realiseren. In januari 2023 startte de bouw en dat werd gisteren samen met de kopers, ontwikkelaar, gemeente en architect gevierd.

Voor alle kopers was dit het moment om hun nieuwe buren te ontmoeten en samen op de bouw van hun nieuwe huis te proosten. Een zeer gezellige middag met leuke ontmoetingen onder het genot van een hapje en een drankje. We heten alle kopers van harte welkom in Westergouwe!

Wethouders zijn enthousiast over de ontwikkeling
Wethouder Rogier Tetteroo (ruimtelijke ordening): “Het Carré is een aanwinst voor de wijk Westergouwe door de prachtige woningen die er komen en met een kwaliteit die we zo graag zien als gemeente. Bovendien bestaat zeker de helft van dit project uit betaalbare woningen, een categorie waar veel behoefte aan is en waar de gemeente ook de komende jaren flink op inzet. Het is heel fijn om BPD te mogen verwelkomen in Westergouwe. De samenwerking verloopt goed als het gaat om belangrijke thema’s als betaalbaarheid en duurzaamheid. Maar ook als het gaat om architectuur en een fijne leefomgeving.” Michiel Bunnik (projectwethouder Westergouwe) vult aan: “Het Carré van Westergouwe wordt een prachtig buurtje dicht bij water en groen, wat kenmerkend is voor heel de wijk Westergouwe. Een plek waar je niet alleen heerlijk kunt wonen, het nodigt je ook uit in beweging te komen en te genieten van de natuur.”

Het Carré van Westergouwe
De openbare ruimte, eigentijdse architectuur en ontmoetingen vormden de inspiratiebron voor het woonblok met verschillende woningtypen. Vier zijden worden gevormd door 17 kadewoningen, 20 parkwoningen, 10 stadswoningen en 28 appartementen, elk met een eigen gezicht. De gemene deler? Een tuinzijde die grenst aan de besloten binnenruimte van het carré. De woningen én de wijk worden volledig duurzaam gebouwd. Gasaansluitingen zijn er niet. Warmtepompen en zonnepanelen wel. De huizen zijn volledig geïsoleerd en nul-op-de-meter. De appartementen zijn energiezuinig. Regenwater kan makkelijk de bodem in, terwijl slimme oplossingen straks water besparen.

Architect aan het woord
BPD betrok tv-persoonlijkheid Britta van Egmond, omdat zij woongenot als uitgangspunt neemt om tot een aantrekkelijk ontwerp te komen. “Wat zo bijzonder is aan Het Carré, is dat er veel verschillende sferen in één blok te vinden zijn. Het is een buurt waar groen, water en stadse sferen samenkomen en tegelijkertijd is het een karakteristieke wijk met een creatieve twist. Die factoren hebben we gebruikt om tot een zo mooi mogelijk ontwerp te komen.” De architectuur is een samenhangend geheel met veel unieke elementen. Britta: “Ik zie het nu al voor me dat de bewoners hun woningen kenmerken met ‘Ik woon bij de rode voordeur’. Er is veel aandacht besteed aan de details van de woningen. Bij de appartementen is prachtig verspringend metselwerk toegepast dat zorgt voor een mooi reliëf en schaduwval op de gevels. En om nog een voorbeeld te geven: bij de kadewoningen zijn stoere en robuuste bloemkozijnen en raampartijen ontworpen met geïntegreerde bankjes in de voortuinen. Zo is er over elk detail nagedacht.”

Naar verwachting vindt de oplevering van de woningen plaats vanaf de zomer van 2024. Er zijn nog enkele parkwoningen en kadewoningen beschikbaar.
>> Bekijk het aanbod

< NIEUWS