Een nieuw woonavontuur begint in Westergouwe

Ze wonen in het negende huis dat in Westergouwe werd opgeleverd en zijn dus echt bewoners van het allereerste uur: Gerwin en Ilonka waren destijds helemaal niet van plan om te verhuizen, want ze woonden net anderhalf jaar in het huis dat ze achterlieten. Maar spijt van de verhuizing naar Westergouwe hebben ze absoluut niet!

Waarom hebben jullie ervoor gekozen te gaan wonen in Westergouwe?
“Sowieso omdat het in Gouda is,” lacht Ilonka. “Voordat we hier gingen wonen hadden we een optie op een woning in De Triangel, in Waddinxveen. Maar om de één of andere reden hebben we dat nooit doorgezet. Als geboren Gouwenaar blijf je gewoon toch het liefst in Gouda.” Gerwin vult aan: “Ook de plannen die toentertijd werden gepresenteerd waren heel mooi. En inmiddels zien we dat die plannen stukje bij beetje werkelijkheid worden. Toen ons rijtje met woningen werd gepromoot, was een deel van het eiland al uitgetekend. Het gedeelte met de kadewoningen en dat is echt geworden zoals we hadden verwacht.”

Wat sprak jullie dan zo aan in de plannen?
“Toen we ons huis kochten, wisten we eigenlijk nog niet zo goed wat er verder zou komen. Wat ons wel direct aansprak is de hoeveelheid water in de wijk,” vertelt Gerwin. “En dat het geen standaard volgestampte Vinex-wijk is. Er is veel ruimte, water en variatie aan woningen.” Ilonka stemt in: “Dat er ruimte is om te leven. Dat trekt ook veel mensen van buiten Gouda, uit de grotere steden. Zij maken een bewuste keuze om de stad uit te gaan en te komen wonen in Westergouwe. Het ligt wel centraal, maar is ruimtelijker en biedt leefruimte. Tja, wat is het precies dat je na anderhalf jaar je huis weer te koop zet voor een andere woning? Dat is omdat dit huis met de achtertuin aan het water ligt, in plaats van met de keuken zoals bij de andere woningen in de straat. Het was een ultieme kans die we niet konden laten lopen.”

Is Westergouwe onderdeel van de stad of meer een buitenwijk?
Ilonka lacht. “Westergouwe is een dorp met een connectie naar de stad! Het biedt alle gemakken van de stad, maar is eigenlijk een dorp op zich. Doordat de sluizen tussen de stad en Westergouwe zitten, is het een losstaand deel van de stad geworden. Kleiner en zelfvoorzienend.” Toch vindt Gerwin dat er wel iets meer voorzieningen in de wijk mogen komen. “Er is nog van alles in aanbouw en er zijn voldoende winkels op korte afstand, maar bijvoorbeeld een drogist in de wijk zou wel makkelijk zijn.” “Dat is waar,” vindt Ilonka. “Maar je bent ook zo in de stad. Een minuut of tien fietsen is het. Daar moesten we trouwens in het begin wel aan wennen hoor! Eerder woonden we in de wijk Bloemendaal tegen het centrum aan. Toen zaten we direct midden in het centrum als we de deur uit stapten. Nu moeten we ineens tien minuten fietsen om iets te gaan drinken bij Gouds Glas, één van onze favoriete restaurants in de stad. Of we nemen de bus, maar komen doen we er wel, hoor! En heeft ook zo z’n voordeel, want nu hoeven we minder ver te fietsen als we gaan eten bij onze andere favoriet: Akkeroord in Waddinxveen.”

Over favorieten gesproken, wat is jullie favoriete plek in de wijk?
“Dat is heel makkelijk,” zegt Gerwin. “Dat is ons eigen huis. En als ik heel specifiek ben, dan is het de vlonder in onze achtertuin. Als ik op mijn loungebank ga zitten en ik maak een biertje open, dan hoef ik niet meer weg. Wij hebben hier echt onze plek gevonden en vinden het geen armoe om thuis te zijn.” Ilonka is het er helemaal mee eens: “We wonen hier heel fijn en zijn eigenlijk van plan om binnen Westergouwe nog een keer te verhuizen. We hebben de wens een kavel te kopen en er een huis op te bouwen. We houden de plannen voor de wijk dus steeds heel goed in de gaten, want ook dat nieuwe woonavontuur zien we voor ons in Westergouwe.”