Bouw gestart van Voorzieningencluster Westergouwe

4 juni 2024

Westergouwe krijgt een uniek voorzieningencentrum met plek voor kinderopvang, onderwijs, sport en bewegen, wonen en ontmoeten. De bouw van het voorzieningencluster is maandag 3 juni officieel gestart.

Opening in 2025
Het centrum gaat in 2025 open. Vanaf dat moment biedt dit gecombineerde cluster ruimte aan Kindcentrum ‘De Ontdekkingsreiziger’ (basisschool, kinderopvang en buitenschoolse opvang) en sportvoorzieningen. Boven het kindcentrum komen 42 sociale huurappartementen. Het complex wordt gebouwd aan de Frederik Beuckelstraat, midden in Westergouwe. In het ontwerp staan inclusiviteit en duurzaamheid centraal.

Samen met bewoners
“Wat hier in Westergouwe staat te gebeuren, is uniek”, zegt wethouder Thierry van Vugt (Onderwijs, Vastgoed). “Door het kindcentrum, met basisschool en kinderopvang, te combineren met 42 sociale huurappartementen en moderne sportvoorzieningen, zowel binnen als buiten, creëren we samen met partners een aangename plek in een groene omgeving waar jong en oud elkaar ontmoeten”. Deze clustering van functies komt de sociale samenhang van deze nog jonge wijk ten goede én benut de spaarzame ruimte op een efficiënte manier. Wethouder Van Vugt: “Het plan is bovendien gemaakt in samenspraak met toekomstige bewoners en gebruikers. Daarmee wordt dit echt een bijzondere plek van, voor en door Westergouwe”.

Landschap rond voorzieningencluster
Het landschap rond het voorzieningencluster bestaat uit sport- en speelplekken en groene schoolpleinen. Het ontwerp nodigt uit zowel van het landschap te genieten als er actief in bezig te zijn. Er is ruimte voor buitensport, gezond bewegen en ontmoeten tijdens een buurtbarbecue, een slootjesexcursie of een picknick aan de waterkant. De omgeving is zo ingericht dat er veel gefietst kan worden; er geldt een verlaagde parkeernorm van 1 auto per woning. Deelmobiliteit is nog een optie.

Grote behoefte aan betaalbare woningen
De 42 sociale huurappartementen zijn straks verdeeld over 7 lagen boven het kindcentrum. Wethouder Jan Kees Oppelaar (Wonen): “Alles waar we in Gouda voor staan, komt heel mooi samen in dit project. Zoveel mogelijk betaalbare woningen realiseren, natuurinclusief en duurzaam bouwen en een prettige leefomgeving creëren die de sociale samenhang bevordert. Je ziet het hier allemaal terug met 42 sociale huurwoningen in een aantrekkelijke groene omgeving, een oeverpark, waar de bewoners kunnen buiten spelen, recreëren, bewegen en ontmoeten”. “Er is grote behoefte aan betaalbare woningen in deze wijk”, voegt directeur Diederik Hommes van Woonpartners Midden/Holland daaraan toe. “Momenteel bestaat de wijk vooral uit grondgebonden koopwoningen en middenhuur appartementen. Wij zijn blij dat we hier sociale huurwoningen met lagere huurprijzen bouwen om zo de diversiteit in balans te houden”. Elk appartement heeft straks een eigen hoofdentree. Op de begane grond is een gemeenschappelijke fietsenstalling. De 18 tweekamerwoningen zijn circa 51 m2 groot, de 24 driekamerwoningen circa 64 m2. Alle appartementen hebben een berging binnen de woning en een balkon. De gasloze woningen worden verwarmd door een WKO-installatie. In de openbare ruimte komt parkeergelegenheid.

Intensieve samenwerking
Voorzieningencluster Westergouwe is de oogst van een intensieve samenwerking tussen Stichting Federatief, Quadrant, Sport.Gouda, de gemeente Gouda en Woonpartners Midden-Holland. Tijdens de feestelijke start kwamen ook de schoolkinderen een kijkje nemen op de toekomstige plek van hun school. Ze mochten zelf meteen aan de slag met schatgraven; in de grond zat een foambord verstopt met het ontwerp van de nieuwe voorzieningen.

< NIEUWS