Start grondverbetering van Eiland-II

28 augustus 2024

Eind augustus is gestart met de grondverbetering van het overige deel van Eiland II. Om ook op dit deel van het eiland woningen te kunnen bouwen, is het noodzakelijk dat het terrein eerst bouwrijp wordt gemaakt.

Zand aanbrengen
Er kan pas gestart worden met de bouw van woningen als de ondergrond draagkrachtig genoeg is en wanneer de basis is gelegd voor de ondergrondse infrastructuur. Een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de ondergrond in Westergouwe is het voorbelasten van de ondergrond en het ophogen van het maaiveld. Dit wordt onder andere gedaan door op de bestaande ondergrond in etappes zand te plaatsen. Dat zorgt voor veel druk. De bestaande ondergrond wordt hierdoor in elkaar gedrukt en zal verdichten. De grootste grondzakkingen hebben dan vóór de bouw plaatsgevonden zodat die ná de bouw minder optreden. Zodra de berekende zetting is bereikt, kan de overtollige voorbelasting weer worden verwijderd en is er een droge stabiele basis gecreëerd om op te bouwen.

Planning
Het gehele proces van grondverbetering duurt 1,5 tot 2 jaar. Dit betekent dat dit deel van het eiland medio 2026 klaar is om verder bouwrijp te maken en te bebouwen.

< NIEUWS