fbpx
Omgeving Westergouwe

Ideale ligging

Westergouwe ligt op een perfecte plek aan de rand van de Zuidplaspolder. De omgeving van Westergouwe kenmerkt zich door mooie natuurgebieden met aantrekkelijke fietsverbindingen. Daarnaast is de wijk uitstekend bereikbaar. En u zit ook nog eens zó in hartje Gouda, met een prachtige historische binnenstad. In Westergouwe woont u ideaal: omringd door groen met de stad vlakbij.

Uitstekend bereikbaar

Westergouwe is heel goed bereikbaar. De wijk krijgt aansluitingen op twee provinciale wegen. Via de N456 zit u snel op de A20 en de A12. Via de N207 rijdt u naar Waddinxveen en de binnenstad van Gouda. Ook handig: het NS-station van Gouda is op fietsafstand. U bent dus met zowel auto als trein snel buiten de stad. Liever op de fiets? Er liggen fietspaden langs de N456 en de N207.

Vlakbij Gouda

Met 10 minuten fietsen bent u in het historische stadscentrum van Gouda. Vanuit Westergouwe heeft u allerlei leuke winkels en gezellige restaurants in de buurt. Gouda biedt volop voorzieningen, zoals Cinema Gouda, de Goudse Schouwburg, verschillende musea, het nieuwe zwemcomplex en meerdere sporthallen. Aan de rand van de binnenstad vindt u de Chocoladefabriek, een kenniscentrum met bibliotheek en streekarchief. Cultuurhuis de Garenspinnerij organiseert allerlei activiteiten op het gebied van muziek, dans en beeldende kunst.

wg-totaal21-met-topkaart

Natuur- en recreatiegebied

De GroenBlauwe zone is een natuur- en recreatiegebied van 45 hectare groot en ligt ten zuidwesten van de wijk Westergouwe. De wandel- en fietspaden en vlonderbruggen brengen u langs een afwisselend landschap van Groen en Blauw, vol met variatie aan flora en fauna. Het centrale punt in het gebied is de natuurspeelplaats tegenover de Oeverzwaluwwand.

Groen en Blauw
Zoals de naam al doet vermoeden, kenmerkt de zone zich door veel groen (natuur) en blauw (water). In totaal heeft het 17,3 hectare aan waterbergingsgebied. Plas-dras gebieden ontstaan doordat sommige delen gedurende een periode van het jaar onder water staan, bijvoorbeeld bij veel regen. Voor natuur en landschap is dit erg belangrijk omdat het variatie brengt voor waterdieren, weidevogels en vissen. Een deel is beschermd natuurgebied, het andere deel is toegankelijk waardoor liefhebbers van rust en natuur uren kunnen rondstruinen. Als vanzelf ontdekt u de natuurspeelplaatsen, een visvijver, de uitkijktoren en broedschuren voor beschermde vogelsoorten.

Recreatie om de stad
Van de 45 is 24,4 hectare gefinancierd vanuit het programma ‘Recreatie om de Stad’ van de provincie Zuid-Holland. De rest van het gebied is aangelegd ter compensatie van natuur en als waterberging als gevolg van de aanleg van Westergouwe. De zone ligt op grondgebied van gemeente Zuidplas en maakt deel uit van de regionale ecologische verbindingszone tussen het Bentwoud en de Krimpenerwaard. Er is een doorgaande fietsverbinding tussen de Provincialeweg en de Ringdijk.

Kom, ontdek en geniet van het waterrijke natuur- en recreatiegebied vlakbij de stad.

170608_GBZ

Groen en blauw

Met zoveel water en natuur in de wijk is er voor kinderen genoeg ruimte om lekker te spelen. Daarnaast worden verspreid door de wijk aantrekkelijke speelvoorzieningen voor verschillende leeftijdscategorieën aangelegd zoals een natuurspeelplek, trapveldje en vissteiger. Vanuit de wijk komen er meerdere ingangen naar het natuur- en recreatiegebied. In het gebied zelf heerst vooral rust en kunt u gebruik maken van (half-) verharde fiets-, wandel- en struinpaden. Een deel van het natuur en recreatiegebied is beschermd natuurgebied.

Nog meer natuur

Behalve een eigen waterplas en het weidse natuur- en recreatiegebied biedt Westergouwe nog meer. Zoals het nabijgelegen natuurgebied ‘t Weegje. Daarnaast is het Sluiseiland de groenste plek om naar bootjes kijken. Dichtbij ligt ook het waterrijke polderpark Oostpolder met zijn zwevend vlonderpad, trekpontje, picknickbankjes en diverse paden. U heeft het als natuurliefhebber allemaal op fietsafstand.

westergouwe_GBZ

Interactieve kaart