negatief zwemadvies water natuurspeelplaats

17.08.2017

Projectbureau Westergouwe geeft een negatief zwemadvies voor het water in de natuurspeelplaats van de GroenBlauwe zone. Dit tot nader onderzoek en berichtgeving. Enkele kinderen uit de wijk hebben ‘zwemmersjeuk’, zeer waarschijnlijk als gevolg van spelen in en rond het water aldaar. Aangezien er meerdere kinderen gespeeld hebben in de natuurspeelplaats is het mogelijk dat zwemmersjeuk ook bij hen optreedt.

Zwemmersjeuk is erg vervelend. Gelukkig kan het geen kwaad, gaat het vanzelf over en is het niet besmettelijk. Enkele symptomen zijn als volgt:

  • Zwemmersjeuk is een rode, bobbelige huiduitslag.
  • De uitslag jeukt of brandt erg.
  • U kunt er hoofdpijn en koorts bij krijgen, soms ook misselijkheid en braken.
  • Zwemmersjeuk kan geen kwaad en gaat vanzelf over.
  • De klachten duren twaalf uur tot drie weken.
  • Zwemmersjeuk is niet besmettelijk.

De huiduitslag begint na zwemmen in zoet natuurwater. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven die de huid binnendringen en daar afsterven. Deze larven zitten vaak in poelslakken en hechten zich normaal gesproken aan watervogels. Ze leven in zoet water en zijn met het blote oog niet te zien.

Het negatief zwemadvies geldt voor de GroenBlauwe zone. Het is raadzaam in het geheel niet te zwemmen in oppervlaktewater in Westergouwe tot nader onderzoek. Via de bewonersportal houden we u op de hoogte.

 

Geen watervogels voeren
Eendjes voeren is oh zo leuk, toch is het raadzaam waterdieren geen eten te geven. Uit onderzoek blijkt dat veel brood en ander voedsel niet door de eenden wordt opgegeten. Het zorgt voor eutrofiëring (overbemesting) van het water, waardoor er bovenmatige algen- en plantengroei ontstaat. Het overgebleven voedsel trekt ook ander ongedierte aan.

Daarnaast is het verteringsstelsel van eenden en andere watervogels is niet op brood eten ingericht. Hierdoor krijgen ze gezondheidsproblemen en gaan ze eerder dood. Het lijkt dus dat we de eendjes goed doen, het tegenovergestelde is waar.